Úvodná konferencia

Medzinárodný projekt pod názvom „Záchrana a prezentácia spoločného dedičstva“, financovaný z prostriedkov Nórskeho finančného mechanizmu v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SK08, pokračoval medzinárodnou konferenciou, ktorá sa uskutočnila 4. decembra 2015 na pôde Užhorodskej gréckokatolíckej teologickej akadémie blahoslaveného Teodora Romžu v Užhorode.

Nosnou témou konferencie bolo hľadanie priestoru na spoluprácu pri záchrane a prezentácii drevenej sakrálnej architektúry na Slovensku a na Ukrajine, výmena skúseností a hľadanie nových prostriedkov pre zachovanie spoločného kultúrneho ako aj duchovného dedičstva.

Počas konferencie bol predstavený celý projekt a zároveň bol prezentovaný pripravovaný polohraný dokumentárny film o blahoslavenom biskupovi Pavlovi Petrovi Gojdičovi OSBM, ktorý žil a pôsobil aj na území dnešnej Ukrajiny.

Manažér projektu Daniel Dzurovčin najprv predstavil projekt. Doc. Peter Borza mal prednášku na tému „Aktivity biskupa Pavla Petra Gojdiča OSBM na Slovensku v rokoch 1939 – 1945“. Mons. doc. Ľubomír Petrík hovoril na tému „Kazateľská činnosť blahoslaveného Pavla Petra Gojdiča OSBM“. Za ukrajinskú stranu prednášali doc. Michajlo Prijmič, doc. Michajlo Sirochman a Mikola Kozurak, ktorí sa vo svojich prednáškach venovali sakrálnej architektúre a obzvlášť dreveným chrámom.

Do projektu je okrem farnosti Ľutina zapojených ďalších 10 partnerov z obidvoch krajín. Spoločné aktivity, realizované v rámci projektu na oboch stranách hranice, prispejú k aktívnemu rozvíjaniu slovensko-ukrajinskej cezhraničnej spolupráce, s poukázaním na spoločné korene.

V rámci aktivít projektu sa okrem iného plánujú opravy štyroch drevených chrámov na slovenskom území a inštalácia ďalších 20 miniatúr drevených chrámov zo Slovenska a Ukrajiny v miniskanzene na pútnickom mieste v Ľutine.


Program konferencie

FOTOALBUM
Slovensko – Ukrajina: Spolupráca naprieč hranicou  |  Slovakia – Ukraine: Cooperation across the Border
Projekt financovaný v rámci Programu SK08 Cezhraničná spolupráca z Nórskeho finančného mechanizmu 2009 - 2014